GGZ in de praktijk

Als een patiënt psychische klachten ondervindt en hulp vraagt bij de huisarts of praktijkondersteuner, is er vaak sprake van een verstoring of disbalans. Dat kan sociaal, psychisch of lichamelijk zijn, en niet zelden een combinatie daarvan. Hoe pakken we dit contact aan, en hoe maken we de kans het grootst om de patiënt echt vooruit te helpen?

GGZ is altijd maatwerk

Een POH-GGZ heeft te maken met een grote veelzijdigheid aan mensen, klachten en vragen. Een standaard aanpak is niet voor iedereen altijd effectief, zien we in de praktijk. GGZ gaat in de eerste plaats om de kunst contact te maken en de ander bewust te maken van het feit dat er altijd weer een beweging mogelijk is. Het is altijd maatwerk.

Preventief aanbod

In een groep vinden mensen steun. Ze leren behalve van hun eigen ervaring ook van die van groepsgenoten. 'Beter slapen', 'Minder piekeren' en 'Omgaan met borderline problematiek' zijn voorbeelden van groepen die door gemeentes worden aangeboden, i.s.m. GGZ-partners. Herkenning vinden in een groep met lotgenoten normaliseert en is daarmee al een effectieve interventie, naast de inhoud die de groep biedt.

Traject bij de POH-GGZ

Intake

In het eerste gesprek bij de POH-GGZ vertellen patiënten vaak associatief. Het helpt de POH-GGZ om te luisteren met behulp van een gedachtenkader, een model. De POH-GGZ werkt vaak met het KOP-schema, of de uitvoeriger versie: de KOPLeeks. Ook kan de praktijk ervoor kiezen vooraf een (consult-voorbereidende) vragenlijst in te zetten via EHealth. Door EHealth te combineren met reguliere zorg (blended care) kan de patiënt tussentijds zelf actief aan het werk.

Traject

De POH-GGZ probeert samen met de patiënt te komen tot een probleemdefinitie, realistisch doel en plan hoe dit doel te bereiken.

Afronding

Bij de afronding van het traject is het nuttig om stil te staan bij wat de patiënt geleerd heeft. Het (laten) herhalen van geleerde lessen en strategiëen verankert deze kennis bij de patiënt. Dat helpt bij een volgende tegenslag in het leven.

Vacatures

Wil jij aan de slag als POH-GGZ of POH Jeugd? Bekijk dan hier de actuele vacatures.