Dit is een titel

De pilot 'Toegankelijkheid GGZ in de Liemers' is afgerond. Via een overbruggingsperiode wordt, zoals overal in den lande, gewerkt aan de bouw van een mentaal gezondheidsnetwerk (MGN). De basis hiervoor ligt in de in de pilot ontwikkelde deelplannen. De resultaten van de pilot en de plannen voor de toekomst vind je hieronder.
De Overlegtafel: samen werken aan oplossingen
Tijdens de pilot zijn zo’n 50 casussen besproken binnen de Overlegtafel. Diverse partijen uit de specialistische GGZ (S-GGZ), huisartsen, ambulante begeleiding en welzijnswerk hebben hun ervaring en expertise samengebracht om passende oplossingen te vinden. Hoewel niet elke casus direct een oplossing kende, bood de Overlegtafel een gestructureerde manier om gezamenlijk naar antwoorden te zoeken.
De Overlegtafel heeft een vaste plek gekregen. GGnet organiseert dit overleg wekelijks op dinsdagochtend van 11:00 tot 11:30 uur. Aanmelden kan via OverlegtafeldeLiemers@ggnet.nl.
Het Verkennend Gesprek: een nieuwe aanpak
Een ander belangrijk onderdeel van de pilot was het Verkennend Gesprek. Dit initiatief kwam langzaam op gang. Meer gebruik hiervan kan naar verwachting een positief effect hebben op zowel de zorginhoud als de doorverwijzing naar passende ondersteuning. Dit draagt ook bij aan een effectievere multidisciplinaire samenwerking en kan de druk op wachtlijsten verminderen.
In totaal maakten 44 inwoners uit de Liemers gebruik van deze gesprekken, na een verwijzing door een huisarts, GGZ of het sociale domein. De gesprekken werden gevoerd door professionals, met name de ervaringsdeskundige van GGnet met welzijnsprofessionals van de betreffende gemeente, en soms met medewerkers van BAS (GGnet) of een POHGGZ. Dit heeft geresulteerd in onderstaande uitkomsten.
Passend bij de landelijke eis blijft het Verkennend Gesprek behouden, waarbij GGnet de voortrekkersrol op zich neemt. Voorlopig kunnen aanmeldingen worden gedaan via liemers@verkennendgesprek.nu. In de toekomst wordt een meer gestructureerde aanpak ontwikkeld.
Welzijn in uw Netwerk (WIN): Een Overzichtelijk Platform
WIN is een overzicht van alle aanbod van sociaal domein, welzijn en preventie in de Liemers bestaande uit de gemeenten Montferland, Zevenaar, Westervoort, Doesburg, Duiven samen met gemeente Didam. Het unieke aan dit overzicht is dat dit het aanbod van vijf gemeenten betreft. Dit overzicht is nu nog alleen beschikbaar voor de uitvoerders van het Verkennend Gesprek en de Overlegtafel. Het doel is dat dit in een online platform breed toegankelijk wordt. Er is binnen de pilot een proefconcept van dit platform gecreëerd.
Het voordeel van overzicht over vijf gemeentes is onder andere dat gemeentes elkaar kunnen helpen, bijvoorbeeld door preventiegroepen toegankelijk te maken over de gemeentegrens heen.
Op het moment dat het Transformatieplan is goedgekeurd en middelen beschikbaar zijn, zal de doorontwikkeling vervolgd worden.
Projectleiding en toekomstige ontwikkelingen
Gedurende de overbruggingsfase blijft BEE Improve als projectleider betrokken bij de implementatie van de plannen. De pilot loopt in verkleinde vorm door totdat er een definitief akkoord is voor de gezamenlijke transformatieplannen van het MGN de Liemers, dat wordt ontwikkeld in samenwerking met de Achterhoek.
De focus blijft op de voortzetting en doorontwikkeling van de bestaande deelplannen, zodat het mentale gezondheidsnetwerk een stevige en duurzame basis krijgt. Door deze samenwerking te intensiveren, zetten we samen de stap naar betere mentale gezondheidszorg in de regio.
Wil je op de hoogte blijven of bijdragen aan de ontwikkelingen? Neem contact op met Monique Drenth, projectmanager bij Bee-Improve, begeleider van de pilot via moniquedrenth@bee-improve.nl.