Pilot 'Toegankelijkheid GGZ in de Liemers' krijgt vervolg
De pilot 'Toegankelijkheid GGZ in de Liemers', die in mei 2024 van start ging, krijgt in 2025 vervolg in de vorm van een mentaal gezondheidsnetwerk. Op donderdag 17 oktober vindt de startbijeenkomst plaats van een van de peilers van het netwerk: WIN.
Mentaal gezondheidsnetwerk de Liemers
Ook voor de Liemers zijn er plannen om een mentaal gezondheidsnetwerk op te richten, in het kader van de afspraken in het Integraal Zorgakkoord (IZA). Een eerste stap hierin was de pilot 'Toegankelijkheid GGZ in de Liemers' die in mei van start ging. En met succes! Onderstaande drie deelprojecten, die hun oorsprong vinden in de pilot, worden de bouwstenen van het nieuw te vormen mentaal gezondheidsnetwerk.
1. Preventie en welzijn: WIN
Met het platform WIN (Welzijn In mijn Netwerk) staat het versterken van de mentale gezondheid centraal. In plaats van op ziekte, behandeling of genezing ligt het accent juist op preventie, gezondheid en welzijn. WIN brengt vijf gemeenten, de GGZ, huisartsen en het sociale en publieke domein in de Liemers samen. Het doel? Elkaar versterken in ons preventieve en ondersteunende aanbod voor alle inwoners.
Op donderdag 17 oktober vindt de startbijeenkomst van WIN plaats. Tijdens deze bijeenkomst krijg je uitleg over de stappen die worden gezet om regionale samenwerking te creëren. Ontdek het aanbod in de regio, ontmoet standhouders van verschillende deelprojecten en organisaties, en zie hoe jij en jouw organisatie kunnen bijdragen.
2. Het verkennend gesprek
Tijdens een verkennend gesprek wordt breed en vanuit verschillende domeinen gekeken naar (positieve) gezondheid. Zorgprofessionals kunnen mensen ná uitleg en het meegeven van de flyer aanmelden voor een verkennend gesprek als ze twijfelen over de aanpak van psychische klachten. Via een verkennend gesprek kunnen ze vroegtijdig de hulp inroepen van experts uit de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), gemeenten, het sociaal domein en ervaringsdeskundigen. Zo worden patiënten sneller geholpen, op de juiste plek.
Inmiddels hebben er bijna 15 verkennende gesprekken plaatsgevonden en staan er nog een aantal op de planning. De ervaring uit de pilot leert dat het gros van de patiënten na een verkennend gesprek doorverwezen wordt naar het sociaal domein in combinatie met ervaringsdeskundigheid.
Binnen de pilot 'Toegankelijkheid GGZ in de Liemers', die loopt tot februari 2024, kunnen huisartsen en zorgprofessionals in de GGZ of het sociaal domein patiënten aanmelden voor een verkennend gesprek via liemers@verkennendgesprek.nu.
3. De Overlegtafel
De Overlegtafel heeft als doel om de zorg voor mensen met psychische problematiek zo goed mogelijk te organiseren. Betrokken zorgprofessionals kunnen een casus inbrengen. Deze wordt tijdens de Overlegtafel breed bekeken, waardoor patiënten sneller de juiste zorg en begeleiding ontvangen.
De Overlegtafel vindt wekelijks plaats en wordt goed bezocht. Inmiddels zijn er 25 casussen besproken. Door de nauwe en plezierige samenwerking aan de Overlegtafel, vinden organisaties elkaar ook daarbuiten sneller.
Zelf een casus inbrengen bij de Overlegtafel? Gebruik het aanmeldformulier
Als huisarts of POH-GGZ kun je zelf een casus aanleveren voor de Overlegtafel middels het aanmeldformulier. De deadline voor inbreng van een casus is de donderdag vóór de Overlegtafel, om 12:00 uur. Stuur het ingevulde formulier naar overlegtafeldeliemers@ggnet.nl.
Vervolg van de pilot
Op dit moment wordt er door de betrokken organisaties een transformatieplan geschreven voor de Achterhoek, waar de Liemers een onderdeel van gaat zijn. De deelplannen krijgen een vervolg in het mentaal gezondheidsnetwerk. De eerste stappen in de domeinoverstijgende samenwerking zijn in de Liemers al gezet. Zo houden we de GGZ, nu en in de toekomst, toegankelijk voor alle inwoners van de Liemers.
Meer weten?
Kijk hier de webinar terug waarin de gehele pilot en de drie deelprojecten worden uitgelegd en er een casus wordt gedeeld.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Monique Drenth, projectmanager bij Bee-Improve, begeleider van de pilot.
moniquedrenth@bee-improve.nl