‘Dankbaar om er voor patiënten te zijn op kwetsbare momenten.’

Van botbreuken tot acute buikpijn en van suïcide tot vragen over medicatie, Debby komt allerlei zorgvragen tegen tijdens haar werk als triagist. Het is haar taak om een luisterend oor te bieden en snel een goede inschatting te maken. Ze vertelt hoe ze overzicht houdt op haar werk en thuis.

Van verpleegkunde naar spoedzorg

Debby startte als verpleegkundige aan het bed van patiënten. Na een paar jaar stapte ze over naar de spoedzorg. En met volle overtuiging werkt ze op de huisartsenspoedpost. Het snelle schakelen, overzicht houden in hectiek en nauw samenwerken met andere professionals vindt ze erg aantrekkelijk in haar baan als triagist. ’Het is dankbaar om er voor de patiënten te zijn’.

Groeien als zorgverlener en team

De samenwerking met het team van Onze Huisartsen bevalt Debby heel goed: ‘Het is waardevol dat je de ruimte krijgt om te groeien als zorgverlener en als team’. Ze vertelt dat ze soms niet stil staat bij de kracht en de impact van drie huisartsenspoedposten. Het biedt mensen houvast in de soms lastige momenten.

Botbreuken, acute buikpijn en suïcide

Een werkdag van Debby begint met een korte briefing waarin alle bijzonderheden worden besproken. Vervolgens gaan de telefoonlijnen open, waarna vaak direct een telefoontje volgt. De onderwerpen van de hulpvragen variëren van botbreuken tot medicatie en van suïcide tot acute buikpijn. Het is Debby’s taak om een luisterend oor te bieden en overzicht te bewaren in de hectiek. Ze schakelt snel met andere zorgprofessionals om de patiënt zo goed en snel mogelijk (verder) te helpen. ‘Het is super waardevol om een patiënt te kunnen helpen met een goed advies’. Soms helpt ze ook collega’s tijdens of na een ingrijpende telefoongesprek.

Niet alles is in korte tijd op te lossen

Emotioneel heftige momenten komen regelmatig voor in de spoedzorg. Debby’s kracht daarin is om zaken te accepteren zoals ze zijn: ‘Ik probeer vooral te kijken wat binnen mijn bereik ligt om op dat moment te kunnen betekenen voor de patiënt. Niet alles is op te lossen in die korte tijd. Met dit besef blijft het voor mij overzichtelijk.’ Als collega’s onder elkaar worden heftige momenten besproken om het zo een plek te geven. En we hebben vaak maar één blik van elkaar nodig om elkaar te begrijpen. Ook kan Debby thuis terecht bij haar partner als het nodig is.

Blijven ontwikkelen

Werken op de huisartsenspoedpost zorgt ervoor dat je jezelf steeds blijft ontwikkelen. Geen dag is het zelfde. Je ziet een grote diversiteit aan patiënten en zo verbreed ik mijn vakkennis op verschillende gebieden. 

Tijd voor mijn kinderen

Je staat er niet altijd bij stil, maar het werk als triagist is heel goed te combineren als moeder met (kleine) kinderen thuis. Debby: ‘Overdag en na schooltijd ben je er voor je kinderen. Dat vind ik heel waardevol. Ik heb aandacht voor de kinderen overdag en ga met een gerust gevoel naar mijn werk, want mijn partner neem de zorg voor de kinderen dan van me over.’  

Ook een baan als triagist?

We maken graag kennis met je. 

Lees de vacature


Lees ook

Het verhaal van Lisa        De blog van Nadya        De ervaring van Lieke