Regionaal samenwerken in de GGZ

Onze Huisartsen werkt samen met GGZ-partners, gemeentes en wijk- en buurtteams, zorgverzekeraars en WMO- en Wlz-aanbieders. Zo borgen we de zorg voor mensen met psychische klachten.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van samenwerkingen tussen Onze Huisartsen en betrokken partijen in de regio.

Consultatie

Consultatie is ruggenspraak over een patiënt die in de huisartsenpraktijk behandeld wordt. Een huisarts of POH-GGZ of POH Jeugd kan hulp inroepen van een GGZ-specialist, met als doel betere zorg in de huisartsenpraktijk.

Mentale gezondheidsnetwerken

In het Integraal Zorgakkoord is afgesproken dat elke regio een Mentaal gezondheidsnetwerk krijgt. Daarin werken huisartsen, sociaal domein en GGZ samen om ervoor te zorgen dat mensen met psychische en sociale problemen sneller de juiste ondersteuning of zorg krijgen. De Werkwijze ontwikkeling Mentale gezondheidsnetwerken beschrijft welke functies het netwerk heeft.

Het Mentale gezondheidsnetwerk heeft vier functies:

  • Het aanbieden van het verkennend gesprek.
  • Het organiseren van een 'transfermechanisme'.
  • Informatievoorziening over het aanbod en de wachttijden in de GGZ.
  • Het sociaal domein en domeinoverstijgend casusoverleg (de Overlegtafel GGZ).

Regionale overlegtafels GGZ

Als een GGZ-verwijzing niet lukt, vanwege complexiteit of andere belemmering, biedt de Overlegtafel GGZ uitkomst. Casussen worden anoniem besproken. Een overleg duurt 30 minuten; per casus is er 5 minuten beschikbaar. De vaste deelnemers lezen de casussen vooraf en zoeken samen met de inbrenger, die altijd zelf aanwezig is, naar passende hulp en begeleiding.

Als huisarts of POH-GGZ kun je een casus aanmelden via het aanmeldformulier. 

Overlegtafel GGZ Arnhem

De Overlegtafel GGZ Arnhem vindt online plaats op donderdagen van 15:30 tot 16:00 uur. De deadline voor inbreng van casuïstiek is woensdag om 12:00 uur.

Werkwijze Overlegtafel GGZ Arnhem

Aanmeldformulier Overlegtafel GGZ Arnhem

 

Overlegtafel GGZ de Liemers

De Overlegtafel GGZ de Liemers vindt online plaats op dinsdagen van 11:00 tot 11:30 uur. De deadline voor inbreng van casuïstiek is dinsdag de week ervoor om 12:00 uur. Je kunt het aanmeldformulier sturen naar: overlegtafeldeliemers@ggnet.nl.


Aanmeldformulier overlegtafel GGZ de Liemers 

Lees ook: Pilot Toegankelijkheid GGZ in de Liemers

Kansrijke start

In het project 'Kansrijke start' wordt er over meerdere disciplines samengewerkt om een kind de eerste duizend dagen van het leven de beste kansen te geven. Dit blijkt zich op latere leeftijd in gezondheidswinst om te zetten, zowel lichamelijk als psychisch. Onderdelen van dit project zijn de werkgroep 'Multidisciplinair overleg', de werkgroep 'Sociale kaart' en bijvoorbeeld het door Rijnstate geïntieerde project over het opsporen van psychische klachten en PTSS bij moeders na de geboorte van hun kind.

Zorgpaden EPA

Mensen met een ernstige psychische aandoening hebben meer somatische controles nodig dan nu vaak gebeurt. Dit is in een huisartsenpraktijk goed te organiseren. Hoe precies wordt in de zorgpaden EPA & Herstel en EPA & CVRM uitgelegd. De gemaakte samenwerkingsafspraken in de zorgpaden worden tweemaal per jaar opgevolgd en geactualiseerd in de werkgroep EPA.

Platform Suïcidepreventie Regio Arnhem

Het Platform Suïcidepreventie Regio Arnhem is een samenwerking tussen Rijnstate, Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden, IrisZorg, Pro Persona, Onze Huisartsen en de politie. Dit platform reikt handvatten aan voor de herkenning van suïcidaal gedrag, informeert over gesprekstechnieken en vergroot kennis over het onderwerp bij ieders achterban. Het doel van deze samenwerking is het aantal suïcides te verminderen en de zorg voor suïcidale mensen te verbeteren.