Hittegolf? Wees voorbereid op medicatieaanpassingen

In dit nieuwsbericht lees je welke adviezen je aan je patiënten kunt geven ten aanzien van stoppen of tijdelijk staken van medicatie vanwege (dreigende) dehydratie bij hoge temperaturen.
16 Junjuni 2024

Hittegolf en een dreigende dehydratie kunnen ernstige gevolgen hebben voor patiënten die medicijnen gebruiken. Soms is tijdelijk stoppen of halveren van medicatie nodig. Dit geldt met name voor patiënten die behandeld worden voor hoge bloeddruk, hartfalen, een verminderde nierfunctie en/of diabetes mellitus type 2.

Algemeen advies: tijdelijk SADMAN stoppen of halveren als er kans is op dreigende dehydratie.

Waarom pas je medicatie aan tijdens een hittegolf? 

Hitte verstoort de water- en zouthuishouding in het lichaam. Als medicijnen tegen een hoge bloeddruk, hartfalen of een verminderde nierfunctie in zo’n situatie niet worden aangepast, ontstaat er risico op ontstaan of verergering van nierschade. Er is een groot risico dat mensen gewond raken doordat zij vallen, vanwege een te lage bloeddruk of onwelwording.  

Als patiënten meer vocht verliezen en minder intake hebben dan normaal, dient bepaalde medicatie tijdelijk gestaakt te worden. Vochtverlies en bepaalde medicatie (bijvoorbeeld diuretica) kunnen zorgen voor dehydratie. Dehydratie ten gevolge van diureticagebruik is een belangrijke oorzaak van ziekenhuisopnames bij ouderen. 

Bij DM2 patiënten die SGLT2 gebruiken, kan in zeldzame gevallen een ketoacidose optreden, met soms de dood tot gevolg.

Wat bespreek je met je patiënt? 

Patiënten onderschatten vaak de risico’s. Daarnaast durven ze niet te stoppen met medicatie die is voorgeschreven, zeker niet met pillen die zijn voorgeschreven voor het hart. Bespreek dus goed wanneer je patiënt contact kan opnemen met de huisartsenpraktijk.

  • Als je omgevingstemperatuur langer dan 5 dagen 27 graden of warmer is.

  • Bij meer dan 3x overgeven op een dag. 

  • Bij langer dan 2 dagen koorts hoger dan 38,5 graden. 

  • Bij meer dan 3x waterdunne diarree op een dag.

Je kan er als praktijk ook voor kiezen om kwetsbare patiënten zelf op te bellen om adviezen te geven. Vanuit Langerhans kun je instructies meegeven voor patiënten met DM2 en gebruik van SGLT2.

Nierstichting

Vanuit de Nierstichting kun je een zakkaartje en folder meegeven een de patiënt. Ook hebben zij een handige factsheet ontwikkeld, met informatie over waarom jouw patiënt zijn medicijnen soms beter over kan slaan.

Informatie en vragen

Wil je meer informatie over de gevolgen van hitte op patiënten en hun medicatie, kijk dan op KNMP.nl. Algemene adviezen over te nemen maatregelen bij warm weer vind je op thuisarts.nl 

Onze Huisartsen kan je ook helpen

Wil je adviezen geven in andere talen? De GGD heeft hierover een folder gemaakt in 9 talen (o.a. Arabisch, Oekraïens, Russisch). Die kun je via Onze Huisartsen aanvragen. Ook met andere vragen kun je bij ons terecht via de vakgroep Diabetes:

Simone van den Heuvel, kaderarts

Monica Westra, consulent


Handig: download het zakkaartje_SADMAN